8/6/08

INGRÉS A PRESÓ PER NO PAGAR UNA PENA-MULTA

Aquesta notícia data del Contra-Infos publicat la setmana del 19 al 25 de gener de 2005.

LA DETENCIÓ ES VA PRODUIR DURANT EL DESALLOTJAMENT DE LA KAMORRA

BARCELONA.- «Ara fa un any, el 14 de gener a la nit, tres persones vam ser detingudes a hòsties per agents de la policia nacional. Aquell mateix dia al matí hi havien hagut accions contra un judici d’una casa okupada al mateix barri. Durant la detenció vam ser agredides a comissaria tan física com psicològicament i després vam ser acusades y condemnades per “atemptat a l’autoritat”. Això es va traduir en una sentència de pena multa d’un mes a 6 euros el dia i una indemnització de 350 euros per un dels agents que ens havia agredit. Això significa pagar a qui t’ha agredit?

El passat dimecres 12 de juny, durant el desallotjament de La Kamorra, carrer Nàpols 166 va ser detinguda una persona (d’aquestes tres persones) durant la concentració de suport davant de la casa per trobar-se en “busca i captura”. Aquesta es va negar a pagar la condemna amb diners i l’està pagant amb 15 dies d’internament a la presó de Wad Ras, a més de amb les amenaces i la pallissa que va rebre a la comissaria de l’Eixample pels companys de l’agent a qui no li va pagar la indemnització. La pena multa substitueix un dia de privació de llibertat per cada dos dies de multa no pagada, o el que és el mateix: qui no té diners se’n va a la presó. Cada cop són més comunes les detencions injustificades, les pallisses a comissaria i els judicis ràpids. Aquest sistema de càstig és una eina perfecta per tal que les institucions judicials condemnin a aquells que no encaixen a la norma dictada, sense embrutar la seva imatge amb l’augment de la població reclosa. Però en realitat això crea una nova identitat de presa relacionada amb la capacitat adquisitiva d’aquesta.

Les penes-multa, la presó dels precaris
La pena multa crea la il·lusió de llibertat a aquella persona que pugui pagar, obligant-la a invertir temps i força en aconseguir els diners. Si no pots o et negues a pagar t’arrisques a ser identificat i detingut a qualsevol moment, limitant a nivell de moviment físic i en la participació social i política. Hi ha diferents formes de fer front a la condemna, pagant o no pagant, però és important mantenir una actitud activa de desobediència i no silenciar la violència amb la que l’estat pretén regular la societat. També volem subratllar que aquesta crítica a les penes multa no es pot distanciar de la lluita contra les presons i el sistema carceller en general. Una altre presó no és possible! Pres@s al carrer!
Amigues i amics de la presa
+ Contra-Infos 18/1/05

http://www.sindominio.net/zitzania/pdf/cat/cat343.pdf