26/3/09

Condemna pel sabotatge al toro d'Osborne d'El Bruc

Els dos joves acusats de sabotejar el toro d’osborne van rebre la sentència que els condemnava a una pena multa de 16 dies a 12 euros diaris per cadascú.

Els joves ja van deixar clar en la roda de premsa a Manresa que no reconeixien la sentència i que per tant no estan disposats a pagar la multa. Conseqüentment van anunciar que si havien de complir vuit dies de privació de llibertat així ho farien.

Durant el judici els joves ja van afirmar que la seva intenció era acabar amb el símbol espanyolista. Un cop finalitzat aquest, es van reafirmar en la seva acció i ja van assegurar que no assumirien cap sentència i no cedirien a pagar per una acció que seguien creient justa. Alhora, la insubmissió a la pena-multa també és una forma de desobediència, ja que allargues el procés judicial i no et limites a la posició simplista d’acceptar la sentència que la justícia del sistema t’imposa.

La repressió que han sofert els dos militants de Maulets, lluny de fer enrere a tot aquell que s’oposi als símbols espanyolistes, ha servit per unir els col·lectius i organitzacions de l’esquerra independentista de les diferents comarques veïnes (Bages, Montserratí i Anoia) i donar com a fruit una campanya contra el toro del Bruc.

9/3/09

Què és una pena de multa?

Una pena de multa és un concepte que apareix arran de la reforma del codi penal de 1995 i retocat el 2003 que consisteix en una condemna econòmica fruit d'un procés judicial per delictes o faltes que es pot substituir per penes privatives de llibertat al propi domicili o a un centre penitenciari. Amb aquest tipus de condemnes, una persona pot entrar a la presó per impagament d'una multa i la impossibilitat de ser embargada. La pena de multa es fixa en les sentències amb una duració i una quantia econòmica concreta: l'extensió mínima serà de deu dies i la màxima de dos anys i la quota diària tindrà un mínim de dos euros i un màxim de 400. Els jutjats tindran en compte la situació econòmica del reu, deduïda del seu patrimoni, els seus ingressos, les obligacions o les càrregues familiars. Si la condemnada no satisfà voluntàriament o per embargament la multa imposada, quedarà subjecta a una responsabilitat personal subsidiària d’un dia de privació de llibertat per cada dues quotes diàries no satisfetes. També es podrà acordar que la responsabilitat subsidiària es compleixi mitjançant treballs anomenats en benefici de la comunitat. Segons Iñaki Rivera de l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona, “el que va ser una pretesa i falsa alternativa a la presó” no existiria sense l'amenaça real d'una pena privativa de llibertat i és així com “la multa no només no és alternativa a la presó, sinó que contribueix a l’existència i la supervivència d’aquesta”. Rivera remarca que “òbviament, qui més capacitat econòmica té, menys veu afectada la seva llibertat de manera que es dóna la 'paradoxa' segons la qual compleix menys pena no qui menys delinqueix sinó qui més paga” amb la qual cosa les penes de multa són un “sistema de criminalització de la pobresa”.

Insolvència i embargaments
Les penes de multa són ineludibles si tens diners a bancs, nòmines o propietats al teu nom, encara que hi ha excepcions. Et poden embargar fins al límit del Salari Mínim Interprofessional (624 euros mensuals al 2009) i si tens beques o ajuts estatals, el jutjat d'execució enviarà directament l'ordre d'embargament a l'organisme que atorga la beca, ajuda o atur. Si el jutjat s’adona que poc abans de l'intent d'embargament tenies diners o propietats i per evitar perdre'ls els has tret o has canviat propietats de nom, estaràs cometent un delicte anomenat insolvència punible. A les persones menors d'edat no se'ls hi apliquen penes de multa, doncs el cas es traspassa al Jutjat de Menors que estableix altres tipus de condemnes.

Materials informatius:


Presentem el dossier informatiu sobre les penes-multa elaborat per les persones i col·lectius que promouen la insubmissió a les penes-multa.


Descarrega’t el dossier jurídic sobre l'aplicació de les penes-multa (document en format .doc) fent clic aquí


Descarrega’t l'especial sobre penes-multa publicat a La Burxa el febrer 2009(document en format .pdf) fent clic aquí


Descarrega’t el manual de la insolvència per fer front a les penes-multa (document en format .pdf) fent clic aquí

5/3/09

Arxius d'audio sobre les penes-multa


.Per informació sobre les penes-multa

PODCAST de Ràdio Trama de Sabadell; Somnis desperts (12-12-2008)
http://radiotrama.wordpress.com/2008/12/12/somnis-desperts-12-12-2008/


.i l'entrevista del dimecres a Suelta la Olla de Ràdio Tas-Tas sobre el cas d'Esplugues
http://tas-tas.org/castellano/content/view/1186/1/
Arxiu en mp3 (15 Mb, 16 min): http://tas-tas.org/castellano/audio/Plan%20Caufec.mp3


.CONTRABANDA: Si el Rulo suena, copla lleva

per descarregar (programa sencer 38 Mb)
http://www.antropologies.org/rulo/20090302-El_Rulo_Dinamico.mp3

2/3/09

10 dies per insubmís a l'especulació i a les penes-multa


Ja fa molts anys que diem que la desproporció que significa el megaprojecte urbanístic pla Caufec-Porta BCN és similar a la repressió policial i judicial a la que ens enfrontem les persones crítiques amb aquest urbanisme salvatge. És llavors per això que la desobediència a l'especulació la posem en pràctica també a l'hora de rebre els escarments dels defensors del ciment i el totxo de luxe. Així, ens hem trobat que les persones que hem passat per ridículs o soporífers judicis per desobediència a l'autoritat (i altres faltes, delictes i denúncies) hem mostrat la nostra insubmissió també a les condemnes que se'ns han aplicat

Un dels casos més esperpèntics (gairebé tots ho són...) és el que envolta l'acció en que tres persones vam viure penjades a més de 50 metres d'alçada durant tres dies d'un dels edificis de les Tres Torres d'Esplugues. L'objectiu era mostrar el rebuig al pla Caufec poc abans que comencessin les obres a la muntanya de Sant Pere Màrtir. En aquella acció, ni els Mossos d'Esquadra ni l'ajuntament d'Esplugues es van atrevir a desallotjar-nos del nostre minúscul matalàs que a les nits volava amb la ventada. El risc en que posàvem les nostres vides pels nostres ideals no es podia comparar amb la por i la vergonya política que hagués significat una actuació policial per la qual no tenien cap preparació.

La seva estratègia de por no va fer-nos desistir de l'acció on pensàvem baixar amb les nostres pròpies cordes uns dies després. Llavors els agents de l'ordre van amenaçar a la presidenta de la comunitat de propietàries per a que posés una denuncia a la comissaria. Així va ser. La policia autonòmica ja havia fet la seva funció per al sistema. En una altra acció ens van arribar a dir “Per fer-vos callar tenim dues armes: la pistola i el bolígraf” fent referència a la imposició de denuncies i multes per apagar l'oposició als seus amos i la seva democràcia.

Gairebé un any després va arribar el judici corresponent on el jutjat numero 1 d'Esplugues ens va condemnar a 20 dies de pena-multa a 3 euros a les tres persones que vam tenir aquella privilegiada vista durant 3 dies: grup de suport les 24 hores, concentracions cada vespre, cotxes i motos pitant, gent saludant, solidàries des d'altres pobles que es van apropar a felicitar l'acció i una espectacular cassolada i onada de soroll la tarda que vam baixar. La vista pública del judici no va ser en cap cas oberta al públic doncs agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra impedien l'entrada a l'edifici i ni tan sols familiars van poder presenciar el judici. A dins de la sala (buida), la jutgessa no va voler veure documents que expliquen la il·legalitat del pla Caufec i la campanya de persecució policial que pateix la Plataforma Popular contra el pla Caufec. Tampoc va voler visionar un vídeo dels fets jutjats.

La condemna significava una multa de 60 euros a cada una de les tres persones més les despeses judicials. Dues persones han estat embargades i a la tercera no li han pogut robar els diners, tampoc li han pogut embargar altres béns o propietats, tampoc han aconseguit que acceptés un arrest voluntari a casa seva durant 10 dies ni tan sols unes jornades de treballs forçats. Es va declarar insubmís a la pena-multa el mateix dia del judici.

Aquesta actitud insubmisa ha comportat que el jutjat va decretar el dijous 26 de febrer l'ingrés durant deu dies al centre penitenciari La Model d'una persona que es nega a finançar la maquinària repressiva de l'Estat, legitimar les seves condemnes i obeir les seves imposicions. A partir del 9 de març si aquesta persona no es presenta voluntàriament a la presó, serà posada en cerca i captura. Atentes a les convocatòries!

Descarrega’t el cartell per a imprimir fent clic aquí sota

Descarrega’t el díptic per a imprimir fent clic aquí sota

Més informació:
www.noalplacaufec.net
http://alespenespunyalades.blogspot.com/
http://www.moviments.net/noalplacaufec/?p=414

Contacte:
paremoselcaufec@rusc.net :: 685 269 787